Megújulásunk támogatója:  

Tinódy Lantos Sebestyén emléktáblája


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,401'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,506'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kovács (Kováčska) utca 34.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket. A fő utcából kiágazó, ill. azzal párhuzamos mellékutcákon kevésbé nívós épületeket, kevésbé rangos polgárok házait találjuk.

A fő utcától K-re, a fő térrel párhuzamos Kovács utcában álló, külső képe alapján 19. századi épület falán található emléktábla emlékezik meg Tinódy Lantos Sebestyénről, a 16. századi magyar epikus költészet egyik kiemelkedő alakjáról. Tinódy a Dél-Dunántúlon született és végvári vitézként működött egészen addig, míg egy csatában maradandó sérülést nem szerzett. Török Bálint, majd Werbőczy István udvarában élt. 1544-ben szerzett Kassán polgárjogot, és egy házat is, ahol 1548-tól pár évig családjával együtt élt és dolgozott - megalkotva életműve legjelentősebb darabjait. Élete végén Sárvárra költözött Nádasdy Tamás udvarába, aki támogatta művészetét és a végvári ellenállást támogató tevékenységét.

A kassai Tinódy-ház ma már nem áll. Az ennek helyén emelt, későbbi épület falára helyezett, romantikus, kőből faragott, vörös keretes fehér márvány emléktábla szövege: „Itt állott Tinódy Sebestyén lantos költőnk háza 1556-1557. Megjelölte Kassa város közönsége 1900 junius 10.”
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-16 16:09:33
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 14:10 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,396' E 21° 15,511' - egyéb

Hát bizony Ez a ház már nem az igazi. Állapota is elhanyagolt, így az értékelésem nem a házat érinti hanem az emléktáblát. A táblán is jó lenne végrehajtani egy tisztítást, sokat javítana a láthatóságán.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.