Thurzó-ház

Városi palota
Námestie SNP (Szlovák Nemzeti Felkelés tér) 4/A
Rövid leírás:
A ház középkori alapokon épült, kétszintes reneszánsz palota, melyet a levéltári források szerint bethlenfalvi Thurzó János vásárolt meg 1495-ben a rozsnyói Láng Jánostól. Thurzó eredetileg két épületként vásárolta azt meg és átépítette, egyesítette azokat. Ekkor készült el a pártázatos párkány és a homlokzat sgrafittós díszítése is. Az épület az elkövetkezőkben a Thurzó-Fugger bányászati, kereskedelmi vállalkozás reprezentatív székhelyeként működött. Földszintjén található az a különleges, egész Európában divatos ún. zöld terem, melynek mennyezet-, illetve falfreskóit a 15. század második felében festették rajta Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel, Mátyással, a bányászattal kapcsolatos, ill. bibliai témájú, figurális jelenetekkel (Szent György és a sárkány, Krisztus és a szamáriai asszony, az Ítélet napja, Zsuzsanna és a vének stb.). Ma a Közép-szlovákiai Múzeum főépületeként néprajzi, társadalomtörténeti kiállítás látható benne. Az épület igényes műemléki felújításáért 2007-ben díjat nyert és az év műemlékévé választották Szlovákiában.

Jó állapotú épület.