Thermia Palace Szálló

A Fürdőszigeten
Rövid leírás:
A Vág szigetén természetes módon feltörő hőforrások vizének gyógyhatását minden bizonnyal már a római korban is ismerték. Az Árpád-kori eredetű Pöstyén történelmét végig kíséri a hőforrások hasznosítása. Első írásos forrás a 16. században emlékszik meg a fürdőről. Az újkorra komoly méretű, kiépített fürdőtelep alakult ki a forrás körül.

Itt, az ún. Fürdősziget délnyugati szegletében 1912-14. között épült fel a szálloda Böhm Henrik és Hegedűs Ármin tervei szerint, szecessziós stílusban.

A nyílt \"V\" alaprajzú, 2 ill. 3 emeletes, manzárdos épületben számos a gyógyfürdőben magát kezeltető híresség szállt meg az elmúlt században. Bejárata elé fedett esővédő nyúlik ki, rajta pávát ábrázoló kerámiadísszel, mellette két oldalt fürdeni készülő nőket és férfiakat ábrázoló domborművekkel. Az épületben számos gyönyörű, eredeti elem őrződött meg máig a házat \"felöltöztető\", szecessziós díszek közül: csillárok, lámpakarok, ajtó- és ablakkeretek, ólomüveg ablakok.

(A leírás részben Bede Béla: Magyar szecessziós építészet. Budapest, 2012. segítségével készült.)

Irma-fürdő (0.101 km)