Templomrom

Szakrális romemlék
A falu déli részén, a település fölé a nyugati oldalon emelkedő domb oldalában.
Rövid leírás:
A Maros jobb partja közelében álló településről az első írásos adatok a 13. századból maradtak fenn. A falu belterületének délnyugati peremén, már külterületen emelkedő kisebb dombon, fás, ligetes környezetben áll egy középkori templom maradványa. A habarcsba rakott kőből épült, egykor nagyjából keletelt tengelyű egyháznak mára csak a nyugati homlokzat elé épült tornya, illetve ehhez kapcsolódva a nyugati hajófal romja áll még, de ezek legalább szinte koronaszintig. A torony alja nyitott: ép boltíves nyílások biztosítják az átjárást. Ugyancsak megmaradtak a templom harangszintjének nagy méretű, félköríves záródású ablakai. Hajója és szentélye, melyek falai a 20. század elején még álltak, mára teljesen eltűntek, csupán szerény terepalakulat utal nyomvonalukra.

Az épület keltezése bizonytalan. A kevés szakirodalom korai Árpád-korinak tartja, de alighanem inkább a 13-14. század valamelyikében épült. Legvalószínűbb, hogy - az azóta arrébb települt - Bokaj falu plébániatemploma lehetett, de elképzelhető az is, hogy egy másik, azóta elenyészett emlékű faluhoz tartozott.

Körkápolna (6.528 km)
Kudzsir vára (13.891 km)