Teleki-udvarház

Kúria, udvarház
Celna 224 szám, a falu közepén, a fő utca és a patak nyugati oldalán
Rövid leírás:
A falu csak a 17. században települt román lakossággal, de patakját már 1238-ban említették Chylna néven. Területe ekkor szász hospeseké volt, akiktől elvették és a bocsárdi nemeseknek adták. 1486-ban Celnapataka a gyulafehérvári káptalan birtoka volt. 1690-től a Teleki család birtokolt benne. Népe 1784. november 10-én felprédálta nemesi kúriáit és pincéit. A reformkorban Erdélyben az elsők között próbálkoztak Celnán a vetésforgó alkalmazásával. Fehér, majd Alsó-Fehér vármegyéhez tartozott.

A Teleki-udvarház és melléképületei a 18. század első felében épültek. Borpincéje, amelyet 1784-ben ástak, U alakú, százötven méter hosszú és hat méter széles. Régen a legkiválóbb borokat tartották benne. Ma a 43 hektáron gazdálkodó Celnai Pincészet használja és kóstolókat is tartanak benne.