Teleki-palota

Farkas (ma: Mihail Kogălniceanu) utca 7.
Rövid leírás:
A Kolozsvár egyik legszebb, 1790-ben építeni kezdett, késő barokk palotájának számító, egy emeletes, \"U\" alaprajzú, jellegzetes barokk tetőzetű épület a Farkas utca északi házsorában áll. Építtetője II. Teleki Ádám (1740–1792), Erdély gazdag arisztokrata politikusa, míg tervezője és kivitelezője Leder József, Kolozsvár legismertebb pallérja volt.

A Teleki-palota a város azon, főrangok által emeltetett, reprezentációs célú paloták sorába illeszkedik, melyek 1790-t, Kolozsvár erdélyi fővárossá válását követően épültek föl. Ezek \"mintája\" a fő téri Bánffy-palota volt. Egyértelműen ennek hatását a Teleki-palotán is számos helyen, pl. homlokzati erkélyében és a fölötte lévő attikafalban, a vakolatdíszekben, stb. megtalálhatjuk.
Az épületben ma az Octavian Goga Városi Könyvtár működik.