Teleki-kúria

Str. Ion Creangă és Str Mihai Eminescu saroktelkén, a fő utcától délre
Rövid leírás:
"L" alakú alaprajzú, földszintes kúriaépület, hatalmas manzárd tető alatt, amelyet fémlemezzel fedtek le. Udvari homlokzata előtt fedett, nyitott terasz fut végig.

Egy dokumentum (Képviselőházi irományok, 1901), azt részletezi, hogy egy dési országgyűlési képviselőválasztást megelőzően hajnali órában választók jelentek meg Teleki Domokos kozárvári lakásának udvarában, ahol a gróf egy kis “cognac”-kal, pálinkával és kaláccsal kínálta meg őket. Az irat hosszasan tárgyalja a vendéglátás törvényességét, illetve azt, hogy a választók így befolyásolva lettek volna szavazatukban. Egy melléklet szerint a választást utólag érvénytelenítették.

Az épületet nem rég - ,egkérdőjelezhető minőségben - felújították. Ma a polgármesteri hivatal működik benne.

A leíráshoz felhasználtuk a www.kastelyerdelyben.ro oldal adatait és fényképeit.

Kozárvár (0.596 km)