Teleki-kastély

Str. Principală út 369. A település központjában, a fő úttól északnyugatra
Rövid leírás:
Sárpatakot Apafi Mihály fejedelem adományozta széki Teleki (II.) Mihálynak 1674-ben, a Sáromberkével és Erdőcsináddal együtt, 1756-ban szakadt ki a Telekiek gernyeszegi birtoktörzséből, amikor széki gr. Teleki (I.) Lajos (1716-1758) birtokába került, aki feleségével iktári gr. Bethlen Katalinnal (mh. 1790) megalapította a család sárpataki ágát.

A faluban a 19. század közepétől a Telekieknek két nemesi lakhelyük is volt, amelyek közül ma már csak az egyik van meg. Az alsó, ma is meglévő romantikus homlokzatú kastély 1872-ben épült gr. Teleki (IV.) Lajos és bethleni gr. Bethlen Eszter fia, (V.) Domokos (1841-1907) megbízásából.

A Pest környéki klasszicista kastélyokat idéző főhomlokzatot hat ión oszloppal és timpanonos oromzattal kialakított kocsifelhajtó uralja. Fölötte lépcsőzetes attikafal látható a család nagyméretű, domborműves címerével. A szimmetrikus elrendezésű, földszintes épület kéttraktusos, középfolyósóval épült, helyiségeit síkmennyezet fedi.

Az államosítást követően az épületben a görög függetlenségi és polgárháború áldozatainak Romániába menekült gyermekeit szállásolták el, 1951 óta pedig folyamatosan halmozottan fogyatékos nők kórháza.

A kastélyt az 1989-es forradalom után Teleki Károly igényelte vissza.

Teleki-kastély (2.310 km)