Teleki Téka

Bolyai utca 17.
Rövid leírás:
Az egykori Szent Miklós és Fazekas utcák kereszteződésében álló, mai formájában \"U\" alaprajzú, egy emeletes, cseréppel fedett, manzárdtetős, barokk stílusú épület legősibb magja a nyugati szárny. Ezt az \"L\" alaprajzú épületet az 1770-es évek közepén építtette Rhédey Zsigmondné Wesselényi Kata. Halála után, öröklés útján jutott a ház Teleki Sámuel birtokába, aki azt Ernst Koch bécsi építész tervei szerint a mai alakjára bővítette ki és létrehozta Erdély első nyilvános közkönyvtárát. Igyekeztek az épület régebbi és újabb szárnyának egységes építészeti képet kialakítani, ami az utcai homlokzaton jobban, az udvarin kevésbé sikerült.

Az 1799-1802. között folyt építkezéseknek köszönhetően egy érdekes, vegyes funkciójú épület jött létre. Ez tartalmazta a főúri városi paloták valamennyi tartozékát: lakosztályt, reprezentatív nagytermet, női lakosztályt, gazdasági és személyzeti helyiségeket. Ugyanakkor az épület alapterületének csaknem felén nyilvános közkönyvtár funkciót alakítottak ki. A 2 szintes, három hajós, boltozott, jellegzetesen barokk könyvtárterem egyben a könyvek tárolásának helyszíne is volt. Szerencsésen máig fennmaradtak a könyvtár régi beépített bútorai, zárható könyvespolcai, fa galériája. A termet számos szobor és olajfestmény díszítette. Ugyanitt kapott elhelyezést a Teleki-gyűjtemény több más része, pl. a máig is meglévő ásványgyűjtemény, ill. több más, mára elveszett kollekció (pl. érmek, fegyverek).