Tájház


Ország: Szerbia
Szélesség (lat): N 45° 48,991'
Hosszúság (lon): E 19° 38,239'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Lakóépület
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve: Бачка Топола / Bačka Topola
A település magyar neve: Topolya
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Szent Száva (Svetosavska) utca 19.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A topolyai Tájház az itteni nép hagyományos építészetét - a részletformáitól az élettérig - hivatott bemutatni.

A lakóépület mestergerendájának vésete szerint 1843-ban épült. A Tájház gazdaház volt, hiszen tulajdonosai még nyolcvan évvel ezelőtt negyven holdon gazdálkodtak. Házukat 1926-ban átalakították, ami az utcai homlokzaton jól látható, amit az emlékezés szerint két zsalugáteres kis ablak, deszkaborítású oromzat és napsugaras kiskapu alkotott.

A restaurált Tájház szalagtelkén az épületek soros beépítésüek, vagyis hosszanti oldalai mellett épültek különállóan. Az egyik sort a lakóház, az istálló, a nyári konyha, a nyári istálló, a kocsifészer, a góré és a disznóólak képezik, míg a telek másik szélén található a nyári kemence. A háromosztagú lakóház a kívülfűtős-kemencés-tüzelős tipusúakhoz tartozik. A konyhát egy válaszfal előtérre és a szabadkémény előtti részre, a kéményaljára bontja.
A tiszta szoba (első ház, nagyház) a parasztház leglátványosabb része. A topolyai Tájház tiszta szobája már a századfordulón alkalmazott párhuzamos rendszert követi: bútorzatát tehát alapvetően a párhuzamossan elhelyezett, slingelt párnákkal magasra vetett, tornyos nyoszolyák, és az azok közé helyezett, és az azok közé helyezett almárium képezi.
A hátsó szoba (ház) volt a család tulajdonképpeni lakóhelye, itt lakott dolgozott, aludt, egyszóval itt élte hétköznapjait.
A lakóház folytatásában helyezkedik el a pince, majd a kamra.

A leírás forrása: www.tajhazszovetseg.hu
A kép forrása: www.kulturput.rs
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2017-11-19 02:25:04
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés