Tájház

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Lakóépület és üzlet
Belterületen
Rövid leírás:
Az Alföld és a Bükk érintkezésének vidékére jellemző parasztház pitvarból, egy első vagy tisztaszobából és egy lakószobából áll. Ezeket a helyiségeket követi a kamra és a nyári konyha. A ház építőanyaga hagyományos: vályog és fa.

A vidék jellegzetes lakásbelsőit mutatja be a tisztaszoba, amely a lakóház legnagyobb figyelemmel berendezett és díszített helyisége volt, sokszor kizárólag a vendégfogadó szoba szerepét töltötte be.

A környékre jellemző sajátos motívumokkal díszített fatárgyak a helyi mesterek munkáját dicsérik. Az alföldi részről származó szőttesek virágos, geometrikus és állatmotívumos mintával készültek, a leginkább használt színek a kék és a bordó árnyalatai. A másik szobában a város területén működő kismesterségek műhely-rekonstrukciói láthatók, a tímár, cipész, kovács és fazekas mesterek legjellemzőbb szerszámaival. Az egykor kamrának használt helyiségben az alföldi hagyományos parasztgazdaságban,
a megélhetést adó legfontosabb mezei munkák során használt eszközök láthatók.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )