Tájház

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Felső (Horná) utca 7.
Rövid leírás:
A falu hagyományos népi építészetét bemutató ház a Gőgh család birtokában volt, akik felajánlották azt múzeumi célra. Megmenekülése és bemutatása azért is komoly nyereség, mert a falu régi házai közül az 1965. évi dunai árvíz igen sokat elpusztított, míg ez szerencsés fekvése miatt menekülhetett meg.

Tipikus kisalföldi parasztház nyeregtetővel, oromzatának deszkázatán fűrészelt díszítés- Eredetileg zsindellyel fedték, de ma nádas teteje van. Az épület utcai végében helyezkedik el a kis méretű ablakos szoba, majd a konyha, a kamra, végül a fészer következik. A szobát a konyhából fűthető, egyenes tetejű sárkemence melegítheti fel. A konyha szabadkéményes, amely alá kemence, tűzhely és katlan épült.
A tájház és a szintén múzeumi célokat szolgáló udvar a hagyományos paraszti lakásberendezést és tárgykultúrát igyekszik bemutatni, nagyjából a 20. század első felének idejéből.

A tájház a falu identitás- és hagyományőrzésének központja. Rendszeresen tartanak itt hagyományőrző napokat, amikor főznek, sütnek is a házban.

Zichy-kastély (0.180 km)
Tájház (9.172 km)