Tájház

A kép forrása: Oguszt / wikipedia.org
Bukovina u. 74.
Rövid leírás:
Az 1994-ben alakult hagyományőrző egyesület tagjai gyűjtötték, a még Bukovinából hozott tárgyakat. Az anyag nagyobb része Csernakeresztúrról került elő, de gyűjtöttek Sztrigyszentgyörgyről is. A gyűjtemény berendezését az egyesület idősebb tagjai végezték. A tájházat 1994. november 19-én, Erzsébet napján szentelték fel és azóta nagyon sok látogatója volt

A leírás forrása és további információ:

A települést, egy korábbi faluhoz csatlakoztatva, 1910-ben hozták létre, ekkor telepítettek ide 620-630 bukovinai székelyt, azaz a madéfalvi osztrák vérengzés után Bukovinába menekült csíki és háromszéki székelyek leszármazottait. A román többségű ófalu és a magyar telep közötti nemzetiségi–nyelvi megosztottság az eltelt száz évben némileg oldódott, de ma is érezhető. 2002-ben a falu 1388 lakosából 791 volt magyar és 589 román nemzetiségű.
A faluban szervezett formában működik a faluturizmus.
ngabi