Tájház

Szerbia
Ada, Svetozar Miletić utca 90.
Rövid leírás:
Adán a Svetozar Miletić 90 szám alatt található a Tájház épülete. Vert falú végház, az utcára két ablaka nyílik. A ház 1900-ban épült, alsó gerendás szerkezetű, alaprajza hármas tagolású: első szoba (a tisztaszoba), konyha és a lakó szoba. A szobák egymásra nyílnak.
Az udvar téglával van kirakva, egy óriási cukor körtefa van az udvar közepén. A gang kerítését, ami összeköti a szobákat az udvar felől, szőlő futja be.

2002-ig lakóházként használták. 2005-ben a község megvásárolta tájháznak és berendezték a helyi közösség nagymamái, nagytatái.

A tisztaszoba az 1910-es évek világát tükrözi. Minden tárgy eredeti. Két ágy, asztal, egy szekrény, tulipános láda, bölcső, búbos kemence.

A lakó szoba 1930 as világot tükrözi. 2010-ben a község az Aranykapu Művelődési Egyesüleet bízta meg a tájház gondozásával. 2011 óta megszervezik a Mesterségek Napja a Tájházban nevű rendezvényt, ahol bemutatják a régi mesterségeket és gyerekek ki is tudják próbálni azokat. Büszkék arra, hogy Nagyanyáink hagyatékát őrizhetik, gondozhatják és bemutathatják azt a fiataloknak, gyerekeknek, és minden érdeklődőnek. Vendégeiket hazai ízekkel kínálják, tökösgörhével, szilvalekváros házi kenyérrel, bodza szörppel, körte pálinkával.

A tájház nyitvatartása időszakos: csoportos és egyéni bejelentkezés alapján a következő telefonon 024/853-108 Sóti Évánál.

Nagypál-kereszt (7.455 km)
Tűzoltólaktanya (14.210 km)