Tábor-kastély

A kép forrása: Wolfi31281/wikipedia.org

A képek forrása: burgenland.info

A kép forrása: burgenland.info
Taborstraße 3
Rövid leírás:
A település 1213-ban említik először mint uradalmi központot. A név eredete a szláv dobra=jó szó. A szentgotthárdi ciszterci apátság tulajdonából ekkortájt vált kiráyi birtokká. Várát a 13. század közepén építették.

A kastély a falutól 2 km-re északra van. Magja 1469-ből származik. Ulrich Pressnitzer stájer zsoldosvezér építtette a huszita mintavár, Tábor mintájára. 1607-ben a Batthyány-családé lesz, ők építtetik át barokk stílusban. Az 1618-48-as vallásháború idején protestáns fellegvár. Gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök kedvelt nyaralóhelye volt.

1945-ben német javítóműhelyként használták, emiatt az épület súlyos sérüléseket szenvedett. A háború után felújították, 1998. óta a Rába Natúrpark tulajdona. 2002-2003-ban a kastélyon általános felújítást hajtottak végre. Galériaként és szabadtéri színházként is hasznosítják.

A kastély a 17. századi barokk állapotokat tükrözi. U-alaprajzú, egy emeletes épület, az udvari homlokzat mindkét szintje boltíves árkádsoros. DNY-i részén található kerek, címeres tornya a középkori maghoz tartozik.

Vasdobrai vár (1.538 km)
Hármashatárkő (6.585 km)