Szűz Mária-templom

Horvátország
Gračišće
Rövid leírás:
Kis méretű, keletelt, egyenes szentélyzáródású fogadalmi templom, dongaboltozatos belső térrel, nyugati homlokzata felett kis nyitott harangtoronnyal. A gótikus épület 1425-ben készült egy helyi nemes, Petar Beračić megbízásából. Nyugati előcsarnoka később készült el, ennek mennyezete fakazettás.
A szentély falát a Háromkirályok imádása, valamint az Angyali üdvözlet 15. századi freskói díszítik.
2016-10-29 21:08:12

2017.09.08 12:24 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 45° 13,209' E 14° 0,560' - egyéb

A téren áll a kis Szűz Mária templom, melyet 1425-ben Dento mester épített a helyi nemes Petar Beračić részére, aki fogadalomból építtette a késő gótikus templomot. Egyedülálló négyszög alaprajzú épület erős dongaboltozattal. Keleti falán fennmaradtak az építéssel egy időben készített eredeti freskók közül a Háromkirályok imádása, a szentek és az Angyali Üdvözlet vázlatos ábrázolása. Homlokzata felett alacsony nyitott harangtorony áll, később építették eléje az előcsarnokot, melynek fakazettás mennyezete van. wikipédia
A templom egy kis téren, nagyon jó állapotban van