Szűz Mária születése plébániatemplom

A temető keleti oldalán
Rövid leírás:
Eredeti formájában viszonylag kis méretű román stílusú templom volt, négyszögletes hajóval, hozzá kelet felől csatlakozó félköríves szentéllyel. Tömegformálása drasztikusan megváltozott 1746-ban, amikor nyugat felé újabb hajóval bővítették: az átépítés után korábbi kis hajójából alakították ki a szentélyt, míg az eredeti román szentélyt a diadalívnél elfalazták, s abból sekrestye lett. Utoljára 1968-ban változott meg az épület, amikor a nyugati oldalára viszonylag vaskos, ikerablakaival a román stílust idéző tornyot építettek.
A templom legimpozánsabb eleme a román kori szentély. A külső falát tizenhárom félköríves vakárkád tagolja. Déli ablaka eredeti résablak, a keletit ovális barokk stílusúra bővítették, az északi pedig a sekrestyévé alakítás során az ajtó kialakításának áldozatává vált. Az egykori hajó (ma szentély) déli oldalán a bejáratot elfalazták, de a műemléki helyreállítás során bélleteit kibontották és bemutatták.
A kapuzat és a vakárkádok kifestésének idejét még nem sikerült pontosan datálni, de mindenképpen középkoriak.

Az adatlap elkészítéséhez felhasználtuk Görföl Jenő és Kovács László Középkori templomok - Mátyusföld és Zoborvidék (NAP Kiadó 2008) kötetének adatait.