Szűz Mária szent neve római katolikus templom

Ukrajna
Váralja városrészben a Várhegytől nyugatra
Rövid leírás:
Az abszolút többségben élő ukránokon, ruszinokon kívül jelentős számú német, illetve néhány német-magyar él Munkács Váralja nevű településrészén, amely a munkácsi várhegy tövében terül el, attól nyugatra. A község a várbeliek ellátását végző iparosok, földművesek letelepedésével jött létre a 17. században – a várpalánkon, vagyis a vár körsáncain kívül. Német neve Kroatendorf (Horvátfalu), mely az itt letelepített egykori várőrség horvát és német katonáira utal. A 18. század első felében keletkezett, az egykori Rákóczi-féle vadaskert helyén. Jelenleg Munkácshoz tartozik.

A római katolikus egyházközséget 1875-ben alapították, a templom is ekkor épült. Az 1998-as árvíz nagy károkat tett a templom épületében. Teljes felújítása után 2000-ben áldották meg újra. A liturgia nyelve: magyar, német.

A leírás és a képek forrása: munkacs-diocese.org