Szűz Mária plébániatemplom romjai

Cím:
Közvetlenül a Liptói Víztározó nyugati partján áll, a nagy völgyzáró gáttól ÉK-re, egy kis, a vízbe nyúló földnyelven
Rövid leírás:
A középkori eredetű Liptószentmária község ma már nem létezik. Az 1965-75 között a Vág folyón létrehozott, épp e községről elnevezett, óriási víztározó (vodná nádrž Liptovská Mara, „A Liptói tenger”) miatt területét vízzel elárasztották tíz (!!!) másik faluval együtt. Magát a templomot ugyan nem érte el a víztározó, de a megemelkedett talajvízszint miatt statikai gondok merültek fel. Végül az egyedül meghagyott torony kivételével az egész templomot lebontották. Hajójának vonalát alacsony alapfalak jelzik csupán, egykor lőréses, két kapuval rendelkező körítőfala nyomtalanul eltűnt. A templom „minden értékét” egy közeli szabadtéri múzeumba szállították, Pribilina faluba. Így most az a furcsaság létezik, hogy ott mégis csak beléphetünk a liptószentmáriai plébániatemplom 1 az 1-es másolatába, amelybe áttelepítették az eredeti templom számos alkotórészét (Lásd: http://muemlekem.hu/hatareset?id=3200 ).

A fennmaradt műemléki leírások szerint az eredetileg a 13. században épült, értékes, gótikus templomnak egykor téglalap alakú, síkmennyezetes hajója (1520) és a nyolcszög három oldalával záródó, támpilléres szentélye volt, benne csillagboltozattal, különösen díszes, kőből faragott szentségházzal. Hajójához délről oldalkápolnát és – a ma is látható – tornyot építették hozzá (1636). Padjai a 17. században készültek. Egykori gótikus szárnyasoltárának szétszedett táblaképei díszítették falait. Középkori jelentőségét mutatja, hogy a 14. században már a liptói főesperesség központja volt.

Ma az egykor felszentelt épületben presszó és a rózsahegyi Liptói Múzeum kis kiállítása látható „az ezeréves Liptóról”.
2011-08-09 00:33:00

2014.06.14 17:30 klo állapot: 5 - koordináta: N 49° 6,160' E 19° 29,184' - egyéb

A templomtorony állapota jó, csak a festése kopott kissé. A környezet lenyűgöző, rengeteg a horgász, a torony ajtajában kis információs tábla mesél a templomról. Sajnos szorított az idő, a régészeti parkra nem maradt.