Szűz Mária plébániatemplom

Deáki
Rövid leírás:
A románkori háromhajós templom, keleten három félköríves szentéllyel záródik, nyugaton két torony helyezkedik el, melyekhez a múlt századi ugyancsak háromhajós bővítmény csatlakozik. A 13. századi templom déli mellékhajójához simuló, egyhajós, keleten félköríves apszissal záródó Szent István kápolna egyes feltételezések szerint azzal az egykori Szűz Mária egyházzal azonosítható, melyet egy 1102-ben kelt oklevélben említettek. A románkori csarnoktemplom három hajóját azonos magasságban épített fiókos dongaboltozatok fedik. A templomtér boltozatai feletti “felső templomteret” a két hosszirányú “gádorfalat” tagoló íves nyílások, s „ülőfülkék” szabályos rendszere, valamint a főapszis két ablaknyílása közötti falfelületén megfestett, Krisztust Pantokrátorként ábrázoló freskó miatt az itt letelepített bencés szerzetesek lakó- és zsolozsmázó helyének tartják. A templom mai formáját a Schulek Frigyes tervei alapján, 1872-1875 között történt bővítéssel nyerte el. A néhány évtizeden át bizonyosan Deákiban használt, s felfedezőjéről Pray György jezsuita szerzetesről elnevezett kódexben maradt fenn a legkorábbi magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés.
sebijo

Nagyon szép a templom, madártávlatból. Én azonban találtam, festés hibát, vizesedést.