Szűz Mária Mennybemenetele plébániatemplom

A Námestie Štefana Moyzesa tér É-i szélén, szabadon áll.
Rövid leírás:
A plébániatemplomként szolgáló épületet a település német származású polgárai a 13. században, román stílusban kezdték el építeni a város ún. Várnegyedében. A 14-15. században késő gótikus stílusban átépített templom külső falán a 15. században Krisztust az Olajfák hegyén ábrázoló szoborcsoportot helyeztek el és újabb kápolnákkal bővítették (Szent Borbála, Szent András és Keresztelő Szent János). 1475-ben készült keresztelő medencéje Jodocus mester munkája. Ugyancsak a 15. század második felében bástyás kőfallal vették körbe a templomot, melyet a következő században tovább erősítettek. (A falak egy része azóta lebontásra került, de jelentős része ma is áll.) A templom mai végső, barokk formáját a 18. században nyerte el az 1761-ben pusztító tűzvészt követő újjáépítés nyomán. A templom északi mellékkápolnájában található a Lőcsei Pál műhelyéből származó Szent Borbála oltár (1509 körülről). Ezen Mária, a kis Jézus, Szent Jeromos, valamint Szent Borbála alakjai mellett a szárnyakon Szent Péter, Szent Lénárd, Szent Orsolya alakjai láthatók, a predellán pedig Jézus és a 14 segítő szent. A mai barokk főoltár Johann Lucas Kracker alkotása, Szűz Mária Mennybemenetelét ábrázolja.

Állapota elég jó, néhol festékhullás, vagy vakolathiány látszik.

Mátyás-ház (0.071 km)