Szomolány vára

A falutól közvetlenül északra emelkedő hegy tetején áll. A Zámocká utca vezet ide.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu, később fallal is körülvett mezőváros Szomolány fölötti hegyen a 14. század közepén építettek várat a Kis-Kárpátok hágójának védelmére. Már a középkorban legalább annyira reprezentációs, mint valós katonai jelentősége volt: nevezhető várkastélynak is, magas, karcsú, kerek tornyai, impozáns palotaépülete miatt. Története során folyamatosan bővítették. Az 1770-es években a Pálffy-család tulajdonába került. Pálffy József 1880-1900 között neogót stílusban átépíttette (építésze a Bajmócot is tervező Hubert József volt) . A 20. századi történelem fintora, hogy mire a „mesekastély” végleg elkészült (1945), a birtokot elvették a Pálffyaktól. Berendezése modern. A kastélyhoz egy tavakban, patakocskákban bővelkedő angolpark is tartozik.