Szircs vára

Horvátország
A település északi részén, belterületen
Rövid leírás:
A vár a 13. században épülhetett, 1423-ban Kasztellán fiaié volt. Ekkortájt (1430) kerülhetett sor nagyobb arányú, gótikus átépítésére is kényelmi célból. A törökök kezén 1543-tól 1687-ig volt, s ez idő alatt gyakran csatároztak érte. Végül, a Draskovics horvát bán és Dünewald császári generális vezette császári csapatok 1687-ben elfoglalják és elpusztítják Szircset. A török alóli felszabadulás után Szircs először az Udvari kamarához tartozott, majd több tulajdonosváltást ért meg. A várat a 18. századtól már nem használták eredeti funkciójában, erősen romosodott, visszaépítésére az elmúlt években került sor.

Szircs vára az öregtorony nélküli várak típusába tartozik, a fő védelmét az elhelyezkedése és a torz ötszög alaprajzú, váltakozó vastagságú, kb. 1,9 m vastag palástfalak adják. A palástfalakon belül, a falaknak támaszkodva egy épületsor húzódott végig. A vár bejárata délkeleten, két épületszárny között nyílott. Kaputoronynak nyoma nincs, így csak egy falba vágott kapu lehetett. Ez nem zárja ki, hogy a két oldalsó épület fala egyben egy kaputorony fala is lehetett. Ezt a kaput utólag egy kapu-szorossal látták el, melynek bejárata nyugatnak nyílhatott. A torz ötszög alaprajzú, torony nélküli, kapu-szorossal ellátott várat utóbb egy, a belsővár alakját kövező külső falívvel vették körül, melyre egy szabálytalan patkó alakú tornyot helyeztek, valamint a korábbi kapu-szorost is ellátták egy kisterületű, félkör alakú toronnyal.

Forrás: Szatanek József/várak.hu
2012-07-15 14:00:54

2018.06.20 12:58 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 45° 31,701' E 17° 15,504' - egyéb

A falak maradványai láthatók, az utolsó képen látszik, egy ismertető tábla, horvát nyelvű. Talán nem romlik tovább az állapota

Szaplonca vára (12.371 km)
Tüköry-kastély (13.645 km)