Szeplőtlen Mária oszlop

Szakrális plasztika, szobor
Az orsó alakú térré kiszélesedő Hlavná (Fő) utca legészakibb részén, a tér közepén áll.
Rövid leírás:
A kis kerítés övezte helyen, magas, viszonylag tömzsi oszlopon álló, Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló szobrot 1751-ben emelték, barokk stílusban, helyi polgárok, ill. a Csáky és Pető grófok, 1200 arany költségen. Az alkotás központi részét jelentő oszlop négy oldalán, 2 szinten összesen 8 szent, köztük Szent Miklós és Nepomuki Szent János szobra áll, szintén élet nagyságban. Ezen túl a központi oszlop széles talapzatát is domborművek foglalják el.
Korábban épp ezen a helyen állt 1687 március és szeptember között a híres eperjesi vésztörvényszék vesztőhelye, ahol Caraffa császári tábornok parancsára háromszáznál is több városi polgárt kínoztak meg, 24 gazdag patríciust pedig – koholt hűtlenségi vád miatt – nyilvánosan ki is végeztetett, hogy vagyonukat elkobozhassa.
Az alkotást 1967-ben restaurálták, 1995-97-ben pedig alapos felújításon esett át.