Megújulásunk támogatója:  

Szepesi vár
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 59,892'
Hosszúság (lon):
E 20° 45,949'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Spišské Podhradie
Egyéb adat:
Rövid leírás:
624 méter magas (tengerszint felett) mészkősziklára több ütemben épített és bővített vár, négy hektáros kiterjedésével Közép-Európa egyik legnagyobb középkori erődítménye.
A legújabb kutatások szerint elsőként a 11-12. században köralakú lakótorony épült a sziklaplatón (szlovák kutatók egy korábbi, 2000 éves beépítést is azonosítottak). A kora középkori donjon a 13. század elején megsemmisült. A század első harmadában épült a ma látható torony, a palota és a felsővár több eleme. A 13. század közepén a szepesi püspök kapott területet a sziklafennsíkon, ide lakóépület és torony épült. Az épületegyüttest a 14. század első felében átépítették, kibővítették. Ebből a korszakból származik gótikus elemeinek egy része. A 15. századi huszita háborúk során épült ki a mai alsóvár a várudvar kibővítésével. A Szapolyai-család idejében (15. század második felétől) újabb, gótikus átépítésekre került sor a felsővárban. A 16. század második harmadától birtokló Thurzó-család idején reneszánsz kiépítésekkel folytatódott és zárult a vár építéstörténete.
Az utolsó tulajdonos Csákyak csak kezdetben lakták, a 18. században már csak kisszámú helyőrség lakta. 1780-ban leégett (egyes források szerint a tüzet a szeszfőzdében keletkezett robbanás okozta). Ezután már nem építették újjá.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-01-07 12:51:16
 
 

Állapotjelentések

2012.09.15 15:00 Bamby állapot: 4 - egyéb

Sajnos a gps fotót elfelejtettem elkészíteni, ezért egyéb-nek jelentve.
Világörökségi helyszín, terjedelmes körvonalai által közép Európa legnagyobb kiterjedésű vára.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.