Szepesi vár

Spišské Podhradie
Rövid leírás:
624 méter magas (tengerszint felett) mészkősziklára több ütemben épített és bővített vár, négy hektáros kiterjedésével Közép-Európa egyik legnagyobb középkori erődítménye.
A legújabb kutatások szerint elsőként a 11-12. században köralakú lakótorony épült a sziklaplatón (szlovák kutatók egy korábbi, 2000 éves beépítést is azonosítottak). A kora középkori donjon a 13. század elején megsemmisült. A század első harmadában épült a ma látható torony, a palota és a felsővár több eleme. A 13. század közepén a szepesi püspök kapott területet a sziklafennsíkon, ide lakóépület és torony épült. Az épületegyüttest a 14. század első felében átépítették, kibővítették. Ebből a korszakból származik gótikus elemeinek egy része. A 15. századi huszita háborúk során épült ki a mai alsóvár a várudvar kibővítésével. A Szapolyai-család idejében (15. század második felétől) újabb, gótikus átépítésekre került sor a felsővárban. A 16. század második harmadától birtokló Thurzó-család idején reneszánsz kiépítésekkel folytatódott és zárult a vár építéstörténete.
Az utolsó tulajdonos Csákyak csak kezdetben lakták, a 18. században már csak kisszámú helyőrség lakta. 1780-ban leégett (egyes források szerint a tüzet a szeszfőzdében keletkezett robbanás okozta). Ezután már nem építették újjá.

Sajnos a gps fotót elfelejtettem elkészíteni, ezért egyéb-nek jelentve.
Világörökségi helyszín, terjedelmes körvonalai által közép Európa legnagyobb kiterjedésű vára.