Megújulásunk támogatója:  

Szenvedő-kápolna
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 22,677'
Hosszúság (lon):
E 25° 50,009'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Csíksomlyó belterületétől K-re, a ferences kolostortól induló, a nyeregig tartó zarándokút végén, a Salvator-kápolnától közvetlenül K-re.
Egyéb adat:
Csíksomlyó ma közigazgatásilag a szomszédos Csíkszeredához tartozik.
Rövid leírás:
Csíksomlyó ma a magyarság talán legfontosabb keresztény zarándokhelyének számít, ahová - a ferences templom főoltárán őrzött Babba Mária szoborhoz - 1567. óta zajlanak pünkösdi zarándoklatok.
A hagyományosan pünkösdkor érkező zarándokok a ferences templomon kívül több más helyszínt, épületet is felkeresnek, így a város fölötti Kissomlyó- hegyre vezető úton, a Kálvárián is végighaladnak, míg feljutnak a nyeregben található épületcsoportig, az egymás mellett álló Salvator- és Szenvedő-kápolnáig.
A kevésbé ismert, kis méretű Szenvedő-kápolna a Salvator szentélyétől K-re áll. Jézus szenvedésének tiszteletére emelték, pontosan ismeretlen időben. Az igen egyszerű, kis kápolna egyetlen, négyzet alakú hajóból és az ehhez kapcsolódó, donga boltozatos szentélyből áll. Bejárata Ny-on, egyetlen, kis ablaka a D-i falon van. Kontyolt teteje zsindellyel fedett. Az épületben őrzött, 1810-ben készült, barokk stílusú szobor az oszlophoz kötözött Jézust ábrázolja. A zarándoklatra érkező moldvai csángók Pünkösd hajnalon e kápolnánál gyülekezve várják a napfelkeltét.
A kápolna előtt kőből faragott emlékkereszt áll.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-08-22 00:22:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.