Szenvedő-kápolna

Kápolna
Cím:
Csíksomlyó belterületétől K-re, a ferences kolostortól induló, a nyeregig tartó zarándokút végén, a Salvator-kápolnától közvetlenül K-re.
Rövid leírás:
Csíksomlyó ma a magyarság talán legfontosabb keresztény zarándokhelyének számít, ahová - a ferences templom főoltárán őrzött Babba Mária szoborhoz - 1567. óta zajlanak pünkösdi zarándoklatok.
A hagyományosan pünkösdkor érkező zarándokok a ferences templomon kívül több más helyszínt, épületet is felkeresnek, így a város fölötti Kissomlyó- hegyre vezető úton, a Kálvárián is végighaladnak, míg feljutnak a nyeregben található épületcsoportig, az egymás mellett álló Salvator- és Szenvedő-kápolnáig.
A kevésbé ismert, kis méretű Szenvedő-kápolna a Salvator szentélyétől K-re áll. Jézus szenvedésének tiszteletére emelték, pontosan ismeretlen időben. Az igen egyszerű, kis kápolna egyetlen, négyzet alakú hajóból és az ehhez kapcsolódó, donga boltozatos szentélyből áll. Bejárata Ny-on, egyetlen, kis ablaka a D-i falon van. Kontyolt teteje zsindellyel fedett. Az épületben őrzött, 1810-ben készült, barokk stílusú szobor az oszlophoz kötözött Jézust ábrázolja. A zarándoklatra érkező moldvai csángók Pünkösd hajnalon e kápolnánál gyülekezve várják a napfelkeltét.
A kápolna előtt kőből faragott emlékkereszt áll.