Szentlélek római katolikus plébániatemplom

Ukrajna
A Bercsényi utca déli oldalán
Bulcsú ma Beregszász délynyugati külsõ kerülete, 1957-ben csatolták hivatalosan a városhoz.

A falu nevét elõször 1321-ben Bolchou alakban említik. Árpád-kori település. 1327-ben már állt elsõ kõtemploma. Az 1333-as pápai tized már plébániaként említi. A reformáció kezdetén a lakosság az új hithez csatlakozott.

A római katolikus hitélet csak a 19. század végén élénkült fel ismét. A ma is álló bulcsúi római katolikus templomot 1900-ban építették. Utcasorban álló, észak-déli tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, cserép fedésű épület, utcai homlokzatán bahúzott harangtoronnyal. A szovjet kommunista diktatúra idején, 1960-ban bezárták, épületét pedig autószerelõ-mûhelyként használták.

1990. június 4-ére, pünkösd napjára állították helyre és nyitották meg újra a hívek számára. A liturgia nyelve: magyar.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003.