Szentiványi-kápolna

Forrás: Kiru Seb / Panoramio
Kápolna
Szentivánlaborfalva 165 A. sz.
Rövid leírás:
A falu északkeleti határán áll a Szent-Iványi (Szentiványi) család boltozatos sírkápolnája, amely a 18. században épült barokk stílusban. A kápolnát Szűz Máriának (Beate Mariae Virginae) szentelték, melynek kriptájában a Szent-Iványi család tagjai fekszenek. Barokk stílusjegyeket viseli magán még ma is nyugati homlokzata, háromkaréjos oromfalával. Homlokzatán „in honor dei Matris bv Marie erectum ad 1818” felirat olvasható.
A nyeregtetős, cseréppel fedett, fehérre meszelt falú, arányos kápolna keleten sokszögzáródású, itt tetőgerince felett kis huszártorony is magasodik. Az épület szépen karbantartott.

Forrás:
Pénzes Lóránd - A szentivánlaborfalvi katolikus egyházi épületek (http://www.keresztenyszo.katolikhos.ro/archivum/2009/februar/5.html)

Antos-kúria (5.582 km)
Kozma kúria (5.837 km)