Szentháromság szobor

Szakrális plasztika, szobor
A Hlavné námestie (Fő tér) közepén, szabadon áll
Rövid leírás:
Az új kori szabályosan megtervezett város központjának számító, téglalap alakú Fő tér közepén álló Szentháromság szobor az Érsekújváron 1740-ben dühöngő pestis elmúlásának állít emléket. A feltehetően olasz kőfaragó mesterek által alkotott, mészkő szoborcsoport 1749-re készült el. Központi része az oszlop, melynek tetején a Szentháromság jelképe látható. A növényi motívumokkal díszített oszlop közepe táján, egy kígyótól kerített földgömbön áll a Szeplőtelen Szűz Mária alakja. Az oszlop talapzatánál három népszerű barokk szent, Sebestyén, Rókus és József, alul, ráccsal fedve pedig Szent Rozália szintén életnagyságú szobrai láthatóak, a megszokott atributumokkal. A hányatott sorsú szoborcsoportot története során több alkalommal bontották el és helyezték át a városon belül és számos felújításon is átesett már. (Erre utalnak a talapzaton olvasható szövegek is.) Legutóbb, már a rendszerváltás után, 1993-ban újították és szentelték fel, eredeti helyére visszaállítva, a fő tér közepén.

A tér közepén álló szoborcsoport kifogástalan állapotban van