Szentháromság plébániatemplom

Sepsiköröspatak, 152 szám
Rövid leírás:
A települést 1332-ben Kemuspatak néven említik először. A falu feletti Fenyő-tetőn 11–12. századi tojásdad alakú, sánccal övezett favár maradványai láthatók. Orbán Balázs szerint ez volt a Kálnokyak ősi fészke, innen költöztek le a faluba a 17. században. A hagyomány a vár alatti Nagykertben is egykori várat feltételez,a melyet a Körös-patak folyt körül. Innen a falu neve. A reformáció idején a falu nagy része előbb református, később unitárius lett. Ez időben a katolikusok a Kálnoky család 1426-ban épített kápolnáját használták, a reformátusok pedig külön templomot kaptak, amely 1703-ban leégett, de 1773-ban újjáépítették. A régi templomot 1781-ben kapják vissza a katolikusok. 1645-ben már állt Kálnoki István itteni udvarháza, köréje 1646-ban építettek kőfalat. A török felégette, 1670-ben építették újjá. 1752-ben és a 19. században átalakították. Kápolnáját ma nem használják. 1910-ben a településnek 1277 lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Sepsi járásához tartozott.
A nagyon megromlott állapotba jutott templomot 1788-ban javítják, majd 1859–1868 között majdnem teljesen újjáépítik. Középkori stíluselemeiből semmit sem őrzött meg, ellenben az újjáépítéskor a régi falakból, mint később kiderült, megmentettek több részt, ugyanis azokon középkori falfestmények kerültek felszínre, ha töredékesen is: Kereszten függő Jézus, Szűz Mária, jelenetek Antiochiai Szent Margit életéből, Napkeleti bölcsek, az apostolok közül Fülöp, Jakab és Máté. A boltozaton Maiestas Domini felirat, mely hasonló a homoródihoz. Régi emlék a harang is 1512-es dátumával és a következő szöveggel: Meister Endres C. U. Kron hat dise glock gossen.

Forrás: Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.