Szentháromság plébániatemplom

Szlovénia
A nem összefüggő, kisebb házcsoportokból áló település északkeleti részén.
Rövid leírás:
Az egykori Magyar Királyság nyugati határának déli szélén, az ún. Vendvidéken megtelepült, ma már szinte teljesen szlovén lakosságú falucska Árpád-kori eredetű. Korai századainak írott forrásai alig maradtak fenn, neve az 1400-as évektől forog gyakrabban az oklevelekben. Ekkor a magukat e faluról elnevező Petróczy család birtokolta, majd a felsőlendvai Széchyeké lett. Tőlük házasság útján, 1685--ben Nádasdy Ferencé lett és családjának leszármazottai tulajdonolták egészen a 19. századig.

A Szentháromság tiszteletére emelt plébániatemplomának legősibb magja a 13. században épült fel kváderkövekből, román stílusban. Ezt a keletelt tengelyű, egyhajós, kis méretű templomot, amely a mai templom hajóját képezi, a 15. században jelentősen kibővítették: eredeti szentélyét lebontva nagy méretű, a hajónál szélesebb és magasabb, tágas szentéllyel bővítették ki. Az új, későgótikus stílusú szentélyt kívülről támpillérek erősítik, melyek közeibe csúcsíves, kőrácsos ablakokat építettek, terét pedig két boltszakaszos, kőbordás boltozattal fedték le. A szentélyhez északon sekrestyét kapcsoltak. A templom nyugati homlokzata elé 1642-ben épült fel a ma látható, zömök, gúlasisakos, barokk harangtorony. Ennek legfelső szintjén ma két harang lakik. Az idősebb, 440 kg-os bronzharang, rajta Szent Medárd domborművű ábrázolásával, 1675-ben készült. A fiatalabb, 1924-ben öntött, 624 kg-os harangon Szűz Máriát ábrázolták a kis Jézussal. A templom berendezése zömében 19. századi.

A község lakossága a reformáció századában protestánssá lett, így 1592-től evangélikus lelkész szolgált a templomban. A római katolikus plébániát csak 1642-ben alapították újra. Végül a templomot 1732-ben az evangélikusok kénytelenek voltak átadni a katolikus közösségnek és csaknem egy évszázados nehéz helyzetet követően, 1804-ben új templomot építeni a faluban.

A templom műemléki felújítást és helyreállítást követően kiváló állapotban van.

Tájház (6.777 km)