Szentháromság plébániatemplom

A falu középpontjában, egy kisebb dombon áll
Rövid leírás:
Az Árpád-kori, ma Kolozs megyei település első templomának helye a mai falun kívül, egy Hori nevű határrészben állt, melyet először írott forrás 1332-ben említ és amelynek romjai még a 18. sz-ban is fennálltak. E meglévő középkori temploma 1704-ben leégett. Ezután építetté új – mai - helyére a Szentháromság templomot. Ez 1815-ben szintén leégett, de pár év alatt megújították. Barokk stílusú, egy hajós, keletelt épület, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. Nyugati homlokzatán hagymasisakos torony van, toronyórával. A torony második emeletén, NY felé nyíló, érdekes formájú, ún. hegedűablak látható. A hajó nyeregtetős, síkmennyezetes, megközelíteni a dongaboltozatos toronyaljból lehet. A hajó nyugati oldalán faoszlopos karzat van, feljárata a templomtérben található. Délen két félköríves ablaka van, eredetileg északon is kettő volt, de egyiket – talán statikai okokból – befalazták. A szentélynek is két ablaka volt, egyet itt is befalaztak. A szentély déli falához csatlakozik a sekrestye.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.

Paget-kúria (7.216 km)
Mikó várkastély (10.103 km)