Szentháromság plébániatemplom

Forrás: Wikipedia.org
Jigodin (Zsögöd) u. 52
Rövid leírás:
A település az 1567. évi regestrumban jelentkezik először 20 kapuval a Szeredához tartozó Mártonfalvával együtt. 1690-ben Sögöt, 1725-ben Sögötfalva néven szerepel. Szép kis temploma XV. századi, a gótikus kor alkotása. Szentélye gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária-szobra őrizte meg. A Mária-szobor a csíksomlyóival egykorú: 1510–1520 körüli. A szárnyasoltár felirata szerint későbbi: „A.D. 1673 die 3 Apr. Ex industria A.F.R. Pauli Szépvizi, parochi ejusdem. Expensis Mdg Mathei Barabás, qui obiit 26 Iunii 1673. Renovátum 1873.” Az oltárszárnyak kifelé nyílnak, Jézus életét és szenvedésének történetét szemléltetik. A főoltár felső részébe beépített, a Szentháromságot ábrázoló olajfestmény régebbi, mint az oltár. 1707-ben a zsögödi Mikó család bővítteti, meghosszabbítva hajóját nyugat felé. A hajó, falainak egy része a régi templom öröksége, akárcsak a gótikus ajtó- és ablakkeretek.

Források:
Keöpeczi Sebestyén József: A középkori, nyugati műveltség legkeletibb határai. In: Emlékkönyv a Székely Nemzeti Múzeum 50 éves jubileumára. Sepsiszentgyörgy, 1929.
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000

Mikó-vár (1.675 km)