Szentháromság plébániatemplom (volt jezsuita templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
Vár tér 1.
Rövid leírás:
A 14. században kialakult, jelentős máramarosi bányaváros, Nagybánya ősi plébániatemploma a mai fő tértől délre, a Vár téren álló Szent István templom volt, amely a 16. században, a reformáció idején protestáns kézre jutott, a katolikusok pedig kiszorultak a városból. A jezsuiták a 17. sz. végén jelentek meg Nagybányán. Az ellenreformáció változatos küzdelmei több erőszakos templom-csere után 1712-ben a jezsuiták maradtak \"birtokon belül\". Az ekkorra már erősen romosodó, nagy méretű, középkori Szent István templom kijavítása helyett a jezsuiták az ettől délre álló, szintén középkori eredetű Szent Márton templom lebontása és ennek helyén új templom építését határozták el. Ez a kéttornyú, kb. észak-déli tengelyű, barokk stílusú egyház 1717-1720. között épült fel, Matyasovszky László nyitrai püspök alapítványából - amint a kolostorszárnyon lévő emléktábla is megörökíti.

A fülkékben elhelyezett szobrokkal díszített északi homlokzaton álló két vaskos, hagymakupolás torony között nyílik a templom fő bejárata, melyen át a fiókos dongaboltozatos hajóba jutunk. A két oldalt 3-3 boltozott oldalkápolnával, ezek fölött pedig oldalkarzatokkal kísért hajó északi végében szintén boltozott karzat épült, míg délre a hajó hosszú szentélyben folytatódik. A templom belső berendezése, oltárai, képei jobbára 18-19. századiak.

A szentélyhez nyugatról egyetlen traktusból álló, két szintes kolostorszárny (\"Residentia\") kapcsolódik. Ezt a jezsuita rend feloszlatása után a minorita rend iskolaként használta egészen a 19. sz. végi államosításig. Az itt működő különböző iskolák számára az udvaron tornaterem is épült, melyet 1926-ban ortodox templommá építettek át.

Az épület az előző jelentéshez képest nem változott!

Hunyadi-ház (0.146 km)