Szentháromság-oszlop

Forrás: Julomi / wikipedia

Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Bánová
A település magyar neve: Zsolnabánfalva
Cím: Zsolna ezen településrészének főutcáján, a katolikus templom főbejárata mellett
Egyéb adat: Zsolnabánfalva ma közigazgatásilag az azzal teljesen egybeépült nagyváros, Zsolna délnyugati településrésze.
Rövid leírás: A kőből faragott, klasszicista stílusú Szentháromság-oszlopot 1821-ben állították. Eredeti helye nem itt volt, hanem szabadon állt innen nem messze, a falu kiszélesedő főutcáján, amit ma Bosco Szent János térnek (Námestie Sveta Jana Bosca) neveznek. Nem tudtuk kideríteni, mikor helyezték a téren álló Jézus Szent Szíve (1935-39 között épült) templom torony alatti főbejárata mellé.

Az építmény talapzata henger alakú, melyet felületére illeszkedő féloszlopok három részre tagolnak. Ezekben bevésett karthusokban kissé nehezen olvasható, latin nyelvű, az oszlop állítás körülményeiről szóló szöveg látszik. A talapzat felső síkjáról indul a négyzetes keresztmetszetű, kannelúrákkal díszített felületű oszlop. Fejezete többszörös párkányzatból tevődik össze. A talapzaton, az oszlop előoldala előtt Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének kő szobra áll. Az oszlop fejezete fölött helyezkedik el a Szentháromság plasztikus, szoborként való ábrázolása: az Atya (jobbra) és - kezében nagy méretű latin keresztet tartó Jézus Krisztus ülő alakjai, közöttük a földgömb a világmindenség szimbóluma. Efölött kovácsolt vasból készült, fénysugarak által övezett korongban a repülő galamb formájában megjelenített Szentlélek látható. Ma a kovácsolt vas elemek és rendkívül igénytelen módon az Atya és Jézus kő szoboralakjai is "míniumezüsttel" vannak befestve.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)