Megújulásunk támogatója:  

Szentháromság örmény templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 27,295'
Hosszúság (lon):
E 25° 50,853'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település kelet-nyugati főutcájának déli oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű faluba az örmény telepesek I. Apafi Mihály fejedelem engedélyével kezdtek szervezetten beköltözni az 1660-as években. A főként kereskedelemmel foglalkozó örmények szorgalma nyomán fejlődésnek indult a falu és kisvárosias jelleget kezdett ölteni, népessége nőtt, járási székhellyé vált.

A falu magyarságától és a románoktól is elkülönülő örmények külön temetőt használtak és önálló templomuk is épült. A ma álló templom 1762-85. között épült, barokk stílusban. A fallal övezett telken az utcával párhuzamos, keletelt tengelyű épület nyugati homlokzatából karcsú, magas, barokkos sisakkal koronázott torony emelkedik ki. Szentélye félkörös záródású.

Az örmény közösség beolvadás (római katolizálás) és elvándorlás miatt már a 20. század elejére megfogyott, a 2000-es évekre pedig gyakorlatilag el is tűnt. Ezért a templomot, a szomszédos plébánia épületet és harangozói lakást a csíkszeredai Csibész Alapítvány megvásárolta. A plébániát kibővítve, a leromlott szolgálati lakás helyett új házat építve gyermekintézményt helyeztek el itt.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-07 00:04:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.