Megújulásunk támogatója:  

Szentháromság kápolna


A képek forrása: www.geocaching.hu


Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 33,588'
Hosszúság (lon):
E 16° 27,767'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Lendva-hegy
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kápolnát 1728-ban építette a Gludovácz család barokk stílusban. Az építés oka a török kiűzése miatti hálaadás volt. Az épület előtt itt egy erőd állhatott, az előtt pedig egy korai kápolnát valószínűsítenek.

Keletelt, egy hajós építmény. Nyugati homlokzatához csatlakozik a kapubejárós torony. A négyszintes torony tetejét hagymakupolás sisak zárja.

Az egyszerű, belső teret sík födém borítja. A főoltár barokk alkotás, középpontjában a Szentháromság aranyozott szobrával.

Az épületet többször felújították, de lényegi változtatást sosem eszközöltek rajta. 1945-ben több ágyúlövés is érte, mert ezen a dombon volt a szovjetek lövészállása, amit a stridói magaslatról lőttek a németek.

A templomban található egy üvegkoporsó, amiben egy mumifikálódott holttestet láthatunk. A holttest Hadik Mihályé, a kérdés csupán az, hogy melyiké? Az 1603-as alsólendvai csata hőse, a törökverő Hadik Mihályé, akit 1733-ban exhumáltak és egy új koporsóban a már felépült kápolnában temettek el? Vagy egy másik Hadik Mihályé, aki 1733-ban a franciák ellen harcolva kapta a fejen látható sérülést, s emiatt halt meg? A koporsó eredetileg a kápolnában elfalazva volt, csupán a 19. században bukkantak rá. Ekkor az eredeti réz koporsót lecserélték a ma is látható üvegre, sőt a falu lakossága kérte az akkori Hadik-leszármazottat a szentté avatási kérvény benyújtására- ezt azonban a kései utód elutasította.

A kápolna búcsújáróhely, többek között a szüret kezdetét jelentő Terézia-napi búcsút is itt ünneplik, hiszen a domboldalon találhatók a falu szőlőültetvényei.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2015-07-18 09:43:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.