Szent Zsófia plébániatemplom

A település központi terén
Rövid leírás:
Dubravica község közepén álló, egyhajós, keletelt tengelyű, kontyolt nyereg tetejű, nagyrészt a gótika stílusjegyeit mutató templom. Nyolcszögű harangtornya a hajó északi oldalához épült. Szentélye sokszögzáródású. A kétosztatú, egyszerű és egyforma mérműves ablakok, valamint a hajó déli falán nyíló, egyenes záródású, szemöldökgyámos kapuzat a XV. század legvágáre jellemzőek. (Hasonló vonásokat bőven láthatunk a közeli Besztercebánya templomainak és patríciusházainak Hunyadi Mátyás korából származó részletein.) Tornyát barokk hagymasisak koronázza.

Az építkezés időpontját a dubravicai plébánia patrocíniumának szintén ekkoriban történt írásos felbukkanása is az 1400-as évek utolsó harmadához közelíti. Első ízben egy 1333. évi összeírásban szerepel.

(Ludwig E. Rejtőzködő Magyaroroszág, MN, 2005. okt. 22.)
mikszi