Szent Zsigmond plébániatemplom

Ország: Szlovákia
A település magyar neve: Grinád
A település német neve: Grünau
Cím: A település központjában, a Myslenická utca északi oldalán, telekbelsőben
Egyéb adat: A település 1975 óta közigazgatásilag Bazin (szlovákul: Pezinok) része.
Rövid leírás: A középkori eredetű településről szóló első, máig fennmaradt írott adat 1390-ből való. Grinád két, ma is fennálló, középkori temploma közül a Szent Zsigmond tiszteletére emelt egyház román stílusban épült fel a 13. század első felében. Ez egy egyhajós, keletelt tengelyű épület volt, nyugati homlokzata előtt nyúlánk harangtoronnyal, ami ma is áll. Egykori szentélyének mérete, alakja ismeretlen. A 14. század elején a korai szentélyt lebontva készült el a mai, sokszög záródású, gótikus stílusú szentély, melyet csúcsíves ablakok törtek át. A 14. század végén a hajó északi falához egy keresztboltozattal fedett mellékhajó, kápolna épült fel, létrehozva a templom mai, jellegzetes tömegét. Az egész hajó közös nyeregtetőt kapott. A 16. században a főhajót újraboltozták. A templomot 17. század során több alkalommal rövidebb-hosszabb ideig az evangélikus közösség használta. A 18. század elején végérvényesen a katolikusok kezében maradt. A 19. században már csak kisebb változtatások történtek a templomon, így pl. 1862-ben új karzatot és orgonát kapott, illetve ugyancsak e században emelték a mai sekrestyét. A 2. világháború harcai során a torony legfelső szintje megsérült - ezt később sikerült kijavítani. 1956-ban a templom belső falaira Augustín Barta bazini festő képei kerültek. A műemléket 1965-ben felújították.

Az adatok forrása: apsida.sk, illetve Szénássy Árpád: Felvidéki Árpád-kori templomok lexikona, II. kötet

A kép forrása: Horakvlado / wikipedia.org
Adatlapot készítette: szépmíves