Szent Simon plébániatemplom

Forrás: wikipedia.org
Csatószeg, 3 szám
A település közigazgatásilag Csíkszentsimonhoz tartozik
Rövid leírás:
Csíkszentsimon a Szent Simon tiszteletére szentelt templom után kapta nevét. Érdekessége az, hogy a templom a pár száz méterre délre fekvő Csatószegen épült, amellyel a legújabb időkig egy egyházközséget alkotott. Mivel a mai templom a késő gótikus stílus képviselője, egy régebbi templom létezését feltételezik, amely a pápai tizedjegyzék előtt és idején állott.
A szentély eredeti gótikus építmény. Apszisa poligon záródású, az egykori hálóboltozat bordáinak jeleivel, helyeivel. A déli bejáró és a sekrestye ajtókerete gótikus. Épen megőrzött szentségfülkéje a legszebbek közé sorolható. A templom többi részét barokkosan átalakították. A templom középkori emléke a jelenleg mellékoltárként elhelyezett szárnyasoltár a XVI. század második negyedéből. A szárnyak képei: 4 kép az angyali üdvözlettől Jézus születéséig, és 4 kép 8 női szentről. Keretelését reneszánsz levélsor díszíti. Keresztelőmedencéjén három stílus figyelhető meg: román kori kehely alatt gótikus gyűrűtag, román hajókötél díszítés és reneszánsz levéldísz.
1767-ben a templom újítására szervezett gyűjtésről van adat. Az újításkor tüntetik el a gótikus ablakokat és boltozatokat. 1846-ban a tornyot építik újjá. Az ekkor előkerült oklevélből kitűnik, hogy építésének ideje 1664–1670 közötti évekre esik. A templomhoz Kisboldogasszony tiszteletére szentelt kápolna csatlakozik.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.
Köpeczi Sebestyén József: Régi székely népi eredetű műemlékeink. In: Erdélyi Tudományos Füzetek, 126., 1941.