Szent Rozália templom

Forrás: Mijzer László / Panoramio
A település magyar neve: Komárom
A település német neve: Komorn
A település latin neve: Villa Camarum
Cím: Szent Rozália tér (Námestie Sv. Rozálie)
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az épület története - mint szinte mindegyik másiké is ebben az egykor kiemelkedő katonai jelentőségű városban - összefügg az egykori komáromi erődrendszerrel.

A településen - és egész Magyarországon - tomboló pestis járvány csillapodása idején, 1710-11-ben a komáromiak fogadalmi templomot emeltek a város szélén, a Vág-Duna partja közelében. E templomot egy bő évszázad múlva, az erődrendszert északnyugatról védő, ún. Nádor-vonal építése miatt le kellett bontani. A kincstártól kapott kárpótlásból és újabb forrásokból épült aztán fel 1844-re - immáron mai helyén - az eredeti nevet "öröklő", új Szent Rozália templom. Az 1848-49-es szabadságharchoz kötődő várostrom következtében, a belváros templomainak leégése miatt jóideig e templomban tartották az egész plébánia minden miséjét, de a lebombázott református templom helyreállításáig a protestánsok is használták az épületet.

A szimmetrikus szerkesztésű, klasszicista stílusú templom központi tömege a centrális hajótér, amely fölé egy hatalmas, fémlemezzel fedett, félgömbös kupola borul. Ebből oldal irányban két kisebb, a tér felé egy jelentősebb méretű, felül timpanonnal lezárt tömeg ugrik előre. Utóbbit, amely a templom főbejáratát is magában foglalja, ballusztrádos attikából induló, két kerek toronnyal is hangsúlyozták. Észak, a templom szentélye oldalán szintén egy nagyobb, összetett tömegformálású, nyereg tetős tér csatlakozik a kör alaprajzú, központi hajóhoz.

A belül visszafogott, letisztult formákat mutató templomtér bútorzata, fő és mellékoltárai szintén építés-korabeliek.

A templomot ovális alaprajzú, nagyrészt tömör fal veszi körül, amelynek belső oldalán keresztút stációit, illetve egy kisebb kálváriát alakítottak ki.

A templomot a közelmúltban kívül-belül felújították, így ma pompás állapotban van.
Adatlapot készítette: szépmíves