Megújulásunk támogatója:  

Szent Rozália kápolna


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,982'
Hosszúság (lon):
E 21° 14,003'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rozália (ma: Rozálska) utca, a Szent Rozália-temető északi szélén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A törökellenes-, ill. kuruc küzdelmek lezárulása után Kassa Felső-Magyarország legfontosabb egyházi, gazdasági, kulturális és igazgatási központjává fejlődött. A 18. század a római katolikus felekezet számára a gyors fejlődés, a korábbi évszázadokban elvesztett pozíciók visszaszerzése és a látványos építkezések időszaka volt. Az újra visszaszerzett Szent Erzsébet székesegyház mellett a városba újra visszatérő szerzetesrendek látványos építkezéseket is folytattak.

Maga Kassa városa is jelentős építkezéseket végeztetett. Ezek sorában Szent Rozália szűz tiszteletére 17014-15-ben kápolnát emeltettek a fallal körülvett várostól északnyugatra húzódó dombok egyikén. A kis templom 1762-ben XIII. Kelemen pápától Szent Rozália napjára búcsúengedélyt is kapott.

A jellegzetes, barokk stílusú épület szabályos nyolcszög alaprajzú, sátortetős épület. Sarkait pilaszterek hangsúlyozzák, fülül pedig különösen gazdag, körbe futó párkányzat zárja le falsíkjait. A kápolna-térhez nyugaton alacsony, zömök torony csatlakozik, melyet hatalmas, kettős hagymasisak koronáz meg. A torony aljában nyílik a kápolna kőkeretes, kosáríves kapuja.

A kápolna mellé - mára nyomtalanul eltűnt - remeteséget is építtetett a város, illetve a kápolna mellett ma is működő temető létesült. Ide először a Kassán ekkor dúló pestis első áldozatait temették. A város azt az elvárást tűzte ki a szerzetesek elé, hogy a lakosság testi-lelki egészségéért imádkozzanak. Ezt hirdeti a kápolnán kívülről olvasható felirat is: OB PESTEM SEDATAM DIVAE ROSAE DICATA MDCCXV (= A pestis megszűntéért Szent Rozáliának ajánlva 1715)

A kápolna főoltárképén a Szűzanya (Havi Boldogasszony) látható. Oltárának menzáján Szent Rozália fekvő szobra látható. A belső teret szép barokk falfestmények borítják, melyek ószövetségi témájúak.

(A leírás a bucsujaras.hu adatainak felhasználásával készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-09 11:25:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.