Szent Péter és Pál plébániatemplom

A kép forrása: Pinkafelder/wikipedia.org
Weinhoferplatz
Rövid leírás:
A település mai neve már 1289-ben olvasható a forrásokban (Pinkafelde). A terület 1644-től a Batthyány család uradalma.

A jelenlegi templom egy korábbi, a 16. századi török pusztítások során megsemmisült egyház helyén épült fel 1773-74-ben.

Szabadon álló, keletelt tengelyű, egy hajós, barokk stílusú, nyereg tetős, cseréppel fedett templom, nyugati homlokzatában hagymasisakos toronnyal. A gróf Batthyányi József kegyúr által emeltetett épületet Szily János szombathelyi püspök szentelte fel 1786-ban.

A nyugati homlokzaton a timpanonnal keretezett bejárat fölött három nagyméretű szoborfülke található: a középsőben a feszület és Szűz Mária, a két oldalban Szent László illetve Szent István királyok szobrai állnak.

A templomban nyugaton található az orgonakarzat, rajta az 1800-ban készült orgonával. E hangszer mesterének, a kőszegi Klügel Józsefnek leghíresebb alkotása.

A templombelsőt és a szentélyt a hatalmas, késő barokk oszlopos főoltár-építmény uralja. Ezt a templom építésével egy időben készítette Minich Miklós soproni mester. Az oltáron Szent Péter és Pál szobrai között látható az Anton Jantl által festett barokk oltárkép, melynek témája Krisztus születése.

Az első két mellékoltár szintén az építési időből való barokk munka. Az egyik Nepomuki Szent Jánosnak, a másik a Szeplőtelen Szűznek szentelt. A keresztelőkút szintén a templom építésének idején készült. A barokk szószék mellvédjén a négy evangélista faszobra található - Philipp Jakob Prokopp munkái. A szószék 1779-ben készült el.

Katolikus paplak (0.084 km)
Népfőiskola (0.132 km)