Szent Péter és Pál plébániatemplom

A kép forrása: Karol Ox - Panoramio.com

A kép forrása: wikimedia.commons
Abaúji (ma: Abovská) utca
Az egykor önálló Bárca település ma Kassa város egyik déli kerülete
Rövid leírás:
Bárca falu Árpád-kori eredetű, első írásos adatunk a 13. századból maradt fent róla. Az eredetileg Szent András apostol tiszteletére emelt kőtemploma 1300 körül épült fel, gótikus stílusban. Ezt később a 15. században átépítették és ma is a fennálló templom egyik részét képezi. Ez egy keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős épület. Poligonális záródású szentélyét kívülről támpillérek erősítik, északi oldalán sekrestyével. Nyugati homlokzata előtt harangtorony emelkedett. A téglalap alaprajzú hajó élszedett, csúcsíves diadalívvel csatlakozik a csillagboltozatos szentélyhez. A hajóhoz északról kapcsolódó, szintén poligonális alaprajzú, csúcsíves ablakos, kívül támpilléres oldalkápolnát a Kassai Vértanúknak, az 1905-ben boldoggá, majd 1995-ben épp Kassán, II. János Pál pápa által szentté avatott Körösi Szent Márknak, Pongrácz Szent Istvánnak és Grodziecki Szent Menyhértnek van címezve.
Kutatások szerint a templom fel- ill. átépítésében azon kőfaragó mesterek vettek részt, akik a közeli Kassán a Szent Erzsébet dómon dolgoztak.

A templomot a 20. század közepén, 1934-ben ill. 1944-ben jelentősen átépítették, átalakítva az egész épület megjelenését. A déli hajófalhoz egy jelentős méretű, az eredetire merőleges tengelyű, vasbeton gerendás, síkmennyezetes hajóteret csatoltak. Modernizálták a bútorzatot is. Az új hajó déli végében, szintén vasbetonból készült orgonakarzat kapott helyet.

Zsidó temető (1.831 km)
Köztemető (2.068 km)