Szent Oszvald római katolikus templom

wikipedia.org
Aschauer Landesstraße 6. A település déli részén, a felsőlövői út mentén, a temető fölött K-re.
Rövid leírás:
A település első említése 1388-ból származik, amikor birtokjogát Zsigmond király a Kanizsai családnak adja zálogba, majd négy évvel később birtokba. 1532-ben, a Kőszeg török ostromával kapcsolatos hadi eseményekben elpusztult. Az újjátelepülő falu lakói 1580-tól kezdve az evangélikus hitet követték. 1636-ban a település a Batthyány család birtokába került.

A templom valószínűleg egy igen korai, Karoling-kori templom helyén épült, talán annak felhasználásával. Az első, gótikus építési periódus a 15. századra tehető. E korból való például a nyolcszög három oldalával záródó szentély, és a K-NY irányú tájolás is. A déli oldal csúcsíves ablaka szintén gótikus, a másik két, szegmentíves záradékú ablak azonban már a barokk kori, 1773-as átépítés lenyomata. Barokk stílusú a nyugati homlokzat is: az ívelt, oromzat, és a fa fiatorony. Az itt található bejárat ajtó zárszerkezete 1780-ból származik. A templomot 1850-ben és 1975-ben is renoválták.

A templombelső boltozat nélküli deszkamennyezettel fedett. A diadalív csúcsíves záradékú, rajta 17. századi kereszt található. A fából faragott szószék egyszerűen díszített. Az oltárkép a templom védőszentjét, Szent Oszvaldot ábrázolja.

A templomban használt bronz harang felirata alapján 15. századi.

Óramúzeum (0.716 km)