Szent Miklós plébániatemplom

Belterületen
Egyéb adat:
A falu hivatalos neve 1899-ig Szklabonya volt, ekkor Kürtabony lett, majt Mikszáth Kálmán írói működésénak 40. éves jubilaumán, tiszteletből Mikszáthfalvára módosították.
Rövid leírás:
A középkori eredetű magyar faluról és templomáról az első írott források a 14. századból maradtak fenn. Az újkorra szlovák-magyar vegyes lakosságúvá vált falu gótikus stílusú eredeti templomát az eltelt évszázadok alatt többször erősen átépítették. Hajójában őriz némi, a reneszánsz átépítésre utaló jelet. Hajóját fiókos donga boltozat fedi, benne több régi szép későbarokk jellegű bútordarabbal és templomi felszerelési tárggyal, szoborral, zászlóval. Hagymakupolás sisakos nyugati tornya 18. századi barokk hozzáépítés eredménye. A tornyon át nyílik a templom főbejárata is, amely fölött egy fülkében Nepomuki Szent János festett kő szobra látható. Neogótikus főoltárának közepén a patrónus Szent Miklós nagy méretű szobra áll Szent Péter és Pál társaságában.

2012-07-01 18:50:20

2014.02.08 12:36 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 9,570' E 19° 21,578' - egyéb

A középkori eredetről árulkodik a vaskos torony is. Bejutni nem sikerült, a környezet rendezett, bár a modern szentháromság szobor a kis téren inkább balesetnek tűnik.