Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 43,338'
Hosszúság (lon):
E 25° 36,191'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HR-II-m-A-12836
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Márton Áron utca, 9–11.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori Gyergyószentmiklós egyháza valószínűleg már a 13-14. század fordulóján létezett, de nem itt állt. A mai templom elődje minden bizonnyal a 15. sz végén épülhetett, gótikus stílusban. Ennek felmenő falmaradványai láthatóak a torony földszintjén. Kőkeretes nyugati kapuján 1498-as évszám olvasható. A templomot 1629-ben bővítették, de már e század közepén, a várost dúló tatárok olyannyira megrongálták, hogy ennek teljes kijavítására már sor sem került. A középkori épületet 1756 körül (a torony híján) szinte teljesen lebontották és helyette felépítették a ma is álló, barokk templomot.

A mai épület egyhajós, nyeregtetős templom, poligonális szentéllyel, a nyugati homlokzata előtt aszimmetrikusan álló, barokk sisakkal koronázott, középkori eredetű toronnyal. A hajóhoz délről külső karzatfeljáró és két portikusz, míg északról sekrestye és oldalkápolna csatlakozik.

A templomtér erős pilaszterekre támaszkodó, fiókos donga boltozattal fedett. Értékesek a templom 18. sz végén készült, fából faragott és festett oltárai. A szentélyben áll egy rossz állapotú, minden bizonnyal középkori Szent Miklós szobor is, amely egy szárnyasoltár része lehetett. A padok 1869-ből valók. Neogót orgonája 1877-ben készült el.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-05-18 00:24:52
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.