Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós ortodox templom


Forrás: http://www.asociatiarosenauturism.ro
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 34,972'
Hosszúság (lon):
E 25° 27,734'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BV-II-m-A-11762
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Cristoloveanu Romulus utca 14 szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Brassótól 15 km-re délnyugatra, a Vidombák patak partján, a Törcsvári-szoros bejáratánál fekszik.
Nevének végső forrása valószínűleg a szláv žrŭnovy (\'malomhoz tartozó\'). Ebből népetimológiával keletkezhetett a nyelvjárási német alak (első említése 1331-ből: Rosnou) – utóbbi a német Rosenau (\'rózsaliget\') szónak felel meg. Román neve az egyik 14. századi névváltozat átvétele (1377-ben Rasnow). Magyar neve szintén a németből származik, előtagját pedig a helységnévrendezés során a felvidéki Rozsnyótól való megkülönböztethetősége érdekében toldották hozzá.
1384-ben épült a barcarozsnyói románság számára ez a kő templom, amely a Barcaság legrégebbi ortodox vallási célokat szolgáló épülete. Az egyszerű szerkezetű, gótikus épület egy téglalap alakú hajóból és egy nyolcszög öt oldalával záródó szentélyből áll. Legrégibb része maga a szentély, amelyben egy 1384-es évszámmal ellátott feliratos kő is látható. A templom építését a szakirodalom rendszerint I. Radu Basarab havasalföldi fejedelem vagy utódja, I. Dan személyével szokták összefüggésbe hozni. Egy 1500 táján bekövetkezett pusztítás következtében a templomot a falmagasság felétől újjáépítik. Ennek nyomai ma is jól láthatóak a különböző falvastagságok, valamint a faragott gyámkövek és a téglaboltozatok bordáinak találkozásainál. A 16. századi átépítést követően a falakat bizánci ihletésű falképekkel borították. A középkori épület a közösség új, 19. századi templomának használatba vételét követően romossá vált. a két világháború közti időszakban újítottak fel, amikor is katonai helyőrségi templom lett.

Forrás: Dana JENEI, Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae” Vechi din Râşnov. The Old St Nicholas Church in Râşnov. Terra Sebus 2 (2010).
http://www.asociatiarosenauturism.ro
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-01 20:05:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Törcsvár (10.551 km)
Neológ zsinagóga (11.603 km)
Brassovia vára (11.642 km)