Szent Mihály templom és Szent Anna kápolna

Námestie slobody (a háromszög alaprajzú városi főtér közepén)
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település a Morva folyó közelében, a középkori cseh-magyar határon fekszik, ami végig meghatározta történelmét. Nagy Lajos király 1372-ben szabad királyi várossá emelte az akkor már fallal körülvett, jelentős kereskedelemmel és kézműiparral rendelkező Szakolcát. Mind a huszita háborúk, mind a 17-18. század fegyveres konfliktusai sokat pusztították a gazdag várost. Gazdagságára jellemző, hogy több középkori temploma épült és számos szerzetesrend is letelepedett itt.
Három hajós, monumentális plébániatemplomát a 14. században kezdték építeni, gótikus stílusban. Ennek nyomát őrzi a szentély, a csúcsíves ablakok és a hajó támpillérei. 1621-31 között barokk stílusban újjáépítették, mivel a Bethlen Gábor támadása következtében kiütött tűzvész megrongálta. A barokk kort mutatja a hajó dongaboltozata, félkörívű galériája és a városképet uraló, erkélyes, kupolás sisakkal bíró torony is. Főoltárképe az 1670-es évekből származik.
A templom mellett található a szintén gótikus eredetű, sokszög alaprajzú Szent Anna kápolna. Ennek pincéjét csontházként használták.

Kultúrház (0.064 km)
Deván viadukt (25.734 km)