Szent Mihály plébániatemplom

Hauptplatz 11.
Rövid leírás:
A település nevét először 1273-ban, IV. László adománylevelében említik villa Sancti Michaelis néven. Német neve az 1291-es oklevélre eredeztethető, ahol németül Pertlsdorf-nak írják.
Katolikus plébániatemploma Szent Mihály patrocíniuma alatt áll. Az eredeti, gótikus templom 1846-ban leégett. A mai templom 1850-ben épült későbarokk-klasszicista stílusban. A védőszentet és a felszentelés évét a főbejárat fölött, a torony homlokzatán lévő feliraton is olvashatjuk.
A templom egy hajós fél köríves záródású apszissal. A tornya alatti kis előcsarnok bal oldalán a Szent Sír kápolnája található.
Főoltárán a sárkánnyal viaskodó Szent Mihály 1850-ben festett képét láthatnánk, ha nem takarták volna el egy –gondosan, és úgy tűnik, nem ideiglenesen a régi kép keretéhez erősített - modern üvegfestménnyel. Az üvegfestményben leginkább a Szentlélek lángnyelveire ismerhetünk, de könnyen lehet, hogy – az ottjártunkkor nem működő – a szentély elején található, az oltár felé irányított színes reflektorlámpák megvilágításában a régi és az új kép együtt is értelmezhető…
A templom berendezéséből szót érdemel még az igényes kivitelezésű késő barokk szószék, melynek alján a négy evangélista faszobrai foglalnak helyet. A mennyezetfreskók 1949-ből valók. Érdemes megemlíteni a modern szószéket, szembemiséző oltárt és keresztelőkutat, melyek igényes és nem hivalkodó küllemükkel belesimulnak a templom rendjébe.